Albin Liljestrand får kulturstipendie

Albin Liljestrand - Utställning Sliperiet

Torsby kommuns kulturstipendium 2017 går till konstnären, musikern och författaren Albin Liljestrand.

Motivering

Albin Liljestrand, en ung talangfull men redan etablerad konstnär, som med olika uttryck och tekniker skapar och förmedlar levande konstverk till betraktaren i bild, ord och ton.

Albin Liljestrand, 21 år, Ransby, är konstnär, musiker och författare. Under året har Albin haft utställningar på Sliperiet, Galleri Konst och på Sundsbergs gård.

Albin är även ljudkonstnär och musiker. Hans första soloalbum har titeln Lightbulb Islands. Han medverkar även som gitarrist, basist, trummis och keyboardist på flera skivor.

Albin använder även ord som uttrycksform och debuterade med ljudboken Myran i gröna lådan och är snart aktuell med en sagobok.

Stort grattis till Albin! Vi ser framemot din kommande sagobok.

Albin Liljestrand - Utställning Sliperiet

Bokbloggar och varningsfinger

Varning för bokblogg

För mindre kända författare och debutanter är bokbloggar ett sätt att få uppmärksamhet. Men frågan är om det är en bra idé att låta enstaka personer fälla domar hej vilt? Böcker, liksom mycket annat, handlar om personliga referenser och är till stor del en smaksak. Vem bestämmer vad som är en bra bok?

Jag har sett skräckexempel där mindre bokbloggar sågar verk utan att egentligen förstå vad det är dom har läst. Vem tjänar på detta?

Några tips och funderingar

  • Varning för bokbloggInnan du skickar recensionsexemplar till en bokblogg ska du kolla så att bloggen/bloggaren vet vad den gör.
  • Passar bokbloggen din bok?
  • Är det värt att sågas av en mupp?
  • Om din bok skulle råka få en hyfsad recension leder det till något? Är det värt besväret? Är det värt att chansa? En liten bokblogg hjälper inte bokförsäljningen.

Personligen råder jag författare att hålla sig till större bokbloggar (om man nu absolut måste trilskas med bokbloggar). Mitt råd är att skicka till dom största och hoppas på det bästa. Undvik Mickey Mouse-bloggar, dom leder inte till något. Kasta inte pärlor för svin.

Det som saknas är bloggar som recenserar bokbloggar.

Hälsningar
Patric Liljestrand

Intervju med författaren Anna Veeder

Anna Veeder
Anna Veeder
Anna Veeder

Anna Veeders fenomenala berättelse Blå strimmor släpptes som inbunden bok och ljudbok 1 september 2017.

Anna (f. 1967 i Uppsala) har studerat judaistik, historia och arabiska på Freie Universitet i Berlin och på Hebreiska Universitetet i Jerusalem. Sedan 1992 är Anna bosatt i Israel.

Idag bor hon i en religiös jordbruksby (moshav) i Yizreel-dalen i norra Israel. Hon jobbar främst som turistguide med fokus på religion, arkeologi och historia samt skriver regelbundet frilansartiklar för kulturmagasinet Judisk Krönika.

Vi ville såklart veta mer om Anna och bad henne om en liten intervju.

1. Berätta lite om dig själv. Hur kommer det sig att du hamnat i Israel?
Jag kom till Jerusalem i början av 90-talet för att läsa på Hebreiska Universitetet. Avsikten var att läsa judisk historia och filosofi ett år för att sedan återvända till Berlin, där jag var inskriven på ett masterprogram i judaistik. Men efter det året så hoppade jag av studierna och stannade i Israel istället, konverterade till judendomen och blev kvar. Det var inte ett smart karriärdrag… men Israel var och är ett väldigt spännande land att leva i, även om det är tärande ibland.

2. Vad handlar din bok “Blå strimmor” om?
Boken är en personlig berättelse om hur jag blev sjuk i lymfcancer när jag var gravid med mitt andra barn. Istället för att gå fram och tillbaka i vardagsrummet på nätterna och sjunga för en liten bäbis låg jag inspärrad bakom galler i isolering för att skydda mitt försvagade immunsystem från infektioner. Det var en genomgräslig upplevelse. Boken handlar om hur jag – med enormt mycket stöd och hjälp av andra – lyckades ta mig igenom den här perioden. ”Blå strimmor” är hoppet, det nya liv som signalerar att mardrömmen är över.

3. Vad vill du förmedla med din historia?
När jag började skriva så hade jag inga tankar på det alls – jag skrev för min egen skull, som terapi, för att kunna lägga den här delvis mycket jobbiga perioden bakom mig och gå vidare. Sedan kändes det också viktigt att mina barn skulle kunna läsa berättelsen när de blev äldre för att förstå vad som hände mig och vår familj under deras tidiga barndom. Någonstans i bakhuvudet tänkte jag nog också på andra i samma situation, att kanske kunna ge en glimt av hopp till någon när hen mest behöver det. Jag skrev den bok jag själv hade velat läsa i sjukhussängen 🙂 Och så ville jag förmedla en bild av det Israel jag lever i, ett grodperspektiv som jag tror skiljer sig väldigt mycket från det intryck man får genom nyhetsrapporteringen.

4. Vilka hoppas du kommer läsa boken?
Andra som gått igenom svårigheter och kommit ut på andra sidan. Jag är säkert inte ensam om den här upplevelsen. Men eftersom jag skrev boken när jag hade små barn så vore det väldigt roligt om småbarnsmammor läser den. Och mammor till småbarnsmammor – min mamma fyllde en enormt viktig funktion under den här tiden. Kanske andra mormödrar kan känna igen sig i henne?

5. Vad/vilka har inspirerat dig att skriva?
Att läsa har alltid varit viktigt för mig. Men jag tror att inspirationen att skriva något själv faktiskt främst kom från kvinnliga författare som Maryan Keyes – lättlästa böcker om unga kvinnors vardagsliv, kärleksbekymmer och familjerelationer, med en rejäl dos självironi och humor. Väldigt nära den verklighet vi själva lever i. När jag läste hennes böcker tänkte jag att jo, jag får också skriva om mitt liv, på mitt sätt.

6. Har du någon favoritförfattare/favoritbok?
Om ”favoritförfattare” får betyda författaren till de böcker jag faktiskt läser, och läser om och om igen, så är det utan tvivel John le Carré. Hans spionhistorier från kalla kriget är både suveränt spännande och enormt välskrivna, med ett rikt persongalleri och en väl utarbetad intrig med många oväntade vändningar. Tyckte också väldigt mycket om Rosens namn av Umberto Eco, och Kapten Corellis Mandolin av Louis de Bernieres. Och inte att förglömma: En oväntad semester av Maryan Keyes.

7. Kan vi hoppas på fler böcker från dig i framtiden?
Inte en sådan här bok till hoppas jag… jag är helt färdig med både barn och sjukhusvistelser. Men jag är faktiskt mitt uppe i ett nytt, helt annorlunda bokprojekt: en historia i den religiösa sionismens fotspår. Tråden löper från Vilna i Litauen till Jaffa och Jerusalem och till den lilla by där jag bor i norra Israel, Sde Yaakov, som uppkallades efter den religiösa sionismens grundare, rabbin Jakob Reines. Jag är inte alls säker på att någon kommer att vilja läsa den, men jag skriver ändå. För att det är så roligt. Jag tror att det är den enda riktigt bra anledningen till att skriva någonting överhuvudtaget.

 

Blå strimmor - Anna Veeder

“Jonna Modig”

Jonna Modig

Min andra roman “Jonna Modig” blev också recenserad av Bengt Åkerblom i Wermlandiana. Han verkade, glädjande nog, ganska nöjd även denna gång. Så här såg det ut i nr 2 2017:

Och som alltid är det svårt att läsa från en bild så här kommer texten lite tydligare:

Grundel, RegineJonna Modig, Kristinehamn: FramSteget Bokförlag, 2016, 395 s – Hc
Boken är en direkt fortsättning på Regine Grundels förra bok, Cool och enastående, som handlade om ett äktenskaps långa färd mot upplösning. I Wermlandiana, nr 4 2016, skrev jag om boken att författaren är “en mycket god berättare och boken mycket lättläst och att hon är en god stilist”. Det omdömet gäller också fortsättningsboken och frågan är om inte den är snäppet mer underhållande. Att skiljas är en svår process och Jonna Sten, f d Modig, har det inte lätt. Slutet kommer som en överraskning som verkar ganska trovärdigt. Böckerna om Jonna blir något av en moralitet, hjältinnan, om jag får kalla henne så, står fram som en mognade människa. Hon har lärt mycket om sig själv och sin omgivning och så kanske också läsaren. Slutet gott allting gott kan man säga, fast det kunde väl ha sagts på mindre antal sidor! 

Bengt Åkerblom”

 

Här kan du läsa mer min roman “Jonna Modig”.

Jonna Modig

 

“Cool och enastående”

Cool och enastående

Min allra första recension! Blev jätteglad när jag läste den. Bengt Åkerblom är en väl ansedd kritiker här i Värmland och hans omdöme smäller högt. Så här såg det ut i Wermlandiana nr 4 2016. Jag fick till och med en liten lapp från Bengt på tidningen, här nedan evigt bevarad ????

Recension Cool och enastående


Och eftersom det är väldigt svårt att läsa texten från en liten bild kommer själva recensionen i mer lättläst form här:

“Grundel, Regine, Cool och enastående. Framsteget bokförlag, 2016. 251 s. – Hc Författaren är uppväxt i Kristinehamn, där hennes pappa var tidningskung, utgivare av Nya Kristinehamns-Posten. Därav märks inte mycket men att boken utspelas i svensk medelklassmiljö är alldeles klart. Författaren berättar om ett inte särskilt lyckligt äktenskap. Jocke och Jonna verkar inte trivas med varandra men de älskar sina två barn, tioåringen Ida och tolvåringen Emil. De är bästa vänner med grannarna Andersson, som också har två barn, jämnåriga med Ida och Emil. Historien är knappast så värst originell men Regine Grundel är en mycket god berättare och mycket lättläst och hon är en duktig stilist. Hon skriver enkelt utan minsta krumbukter och sämre kan man ha det som läsare! Hennes ambition har varit ”att skildra en vanlig människas resa att hitta hem” framhåller hon i en bilaga till boken. Och det har hon lyckats med, hon skriver väl och ”igenkänningsfaktorn” i historien är god! Det här är den första fristående boken om Jonna. Undertecknad kommer inte att låta den andra boken gå sin näsa förbi åtminstone kommer han att kolla om den är lika bra som första delen!

Bengt Åkerblom”


Mer info om Cool och enastående hittar ni här!

Cool och enastående

Värmlands Bokfestival 2017

Förra helgen var vi med på Värmlands Bokfestival för andra gången. I år var organisationen mycket bättre och vi hade trevliga dagar. Det är roligt att få visa upp sina böcker och träffa andra i samma bransch. Bland andra träffade vi Robert Warholm, Martin Bärjed, Kicki och Gunnar Lidén, Gunnar Svensson och Karina Johansson. Men förutom att träffa alla dessa härliga människor fick vi också chansen att möta våra läsare. Jätteroligt!

Vi har redan planerat att vara med även nästa år.

Här är några bilder, ljuset var inte det bästa men hoppas ni kan få feeling för stället ändå. Bilderna vi tog på framträdanden och talare blev tyvärr helt misslyckade. Men håll gärna tillgodo med det vi har 🙂

Bokfestival 2017
Stolta som tuppar vid vårt bord! 🙂

 

Karina Johanssons bild
Festivalvy från Karina Johanssons kamera. Hennes bord dignar av underbart vackra bokpaket i förgrunden. Åt höger bokbinderi och rakt fram står vi.

 

Bokfestival 2017
Vårt andra bord på festivalen där vi berättade om våra boktjänster, numera kallat Tryckböcker.se.

 

Bokfestival 2017
Sista bilden visar utsikten från vårt bord.

Det var allt för denna gång. Hörs snart igen 🙂

/Regine och Patric

 

Förlagets nya hemsida

FramSteget Bokförlag - Författarna

Välkommen till FramSteget Bokförlags nya hemsida!

Vår nya hemsida fokuserar på författarna och deras böcker. Därav webbadressen författarna.se.

Eftersom hemsidan är purfärsk återstår det att fylla upp med intressanta artiklar, recensioner, blogginlägg och annat. Vi kommer att göra detta löpande, så besök oss gärna med jämna mellanrum.

Följ gärna förlaget på Facebook och Twitter.

Vänliga hälsningar
Regine & Patric
FramSteget Bokförlag